“Дмитро Романишин – гордість кафедри військової підготовки” – рубрика новин про передових студентів кафедри

Одним з кращих студентів кафедри військової підготовки Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника є Романишин Дмитро Васильович, який навчається на 2 курсі та здобуває військово-облікову спеціальність «Соціальна психологія».

Не можливо не зазначити, що Дмитро Романишин успішно закінчив навчання на магістратурі у 2005 р. в Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника за спеціальністю «Релігієзнавець, викладач філософських дисциплін». Згодом він вступив в аспірантуру цього факультету та навчався на спеціальності «Історія філософії», яку також успішно завершив, захистивши свою наукову роботу в Львівському університеті ім. Івана Франка у 2011 р. Також він закінчив інститут післядипломної освіти в ПНУ та здобув нову спеціальність «Фізична культура та туризм» про яку, як зазначає сам Дмитро, він мріяв усе життя.

Щодо професійної діяльності, то Дмитро Романишин працював в університеті Короля Данила викладачем кафедри філософії. У 2015 р. в березні його призвали до служби по мобілізації у віці 33 років, де спершу він проходив навчання у військовому центрі «Десна» по спеціальності «Оператор розвідник 3 класу»,а по завершенні був направлений в 7 батальйон 19-тої ракетної бригади в м. Хмельницький, де в званні солдата Дмитро Васильович тимчасово виконував обов’язки офіцера-психолога батальйону. Звідти відбув в зону АТО (зона відповідальності Краматорськ) на бойове чергування, після ротації повернувся у розташування бригади м. Хмельницький. Згодом, згідно Указу президента України, був демобілізований, як науково-педагогічний працівник.

На даний час Дмитро Романишин 2-й рік працює в Івано-Франківському фаховому коледжі фізичного виховання на посаді викладача циклової комісії силових видів спорту Київського національного університету фізичного виховання. Крім того, ним у 2014 р. в с. Нижнів був відкритий спортивно-просвітницький центр «Каменяр», який діє на громадських засадах. Тут діти з сільської місцевості мають змогу займатися спортом та відвідувати секцію боксу, яку Дмитро Васильович веде особисто. Також він є організатором офіційного обласного заходу з легкої атлетики «Пробіг слідами Галицької трансверсальної залізниці», який буде проводитися цього року уже 3-ій раз поспіль.

Зі слів Дмитра: «Важливо постійно займатися собою, самовдосконалюватися, та не зупинятися на досягнутому, ризикувати, пробувати щось нове, та не боятися змін».

Щодо досвіду з військової служби він говорить: «Я завжди з вдячністю згадую свою розвід роту та навчальний центр «Десну», адже вони дали мені дуже багато, перш за все це ті практичні навички та вміння, які були мені так необхідні. Саме від їхнього керівництва та злагодженої роботи ми всі вернулися живими і здоровими».

Дмитро Романишин також зазначає, що кафедра військової підготовки необхідна йому для відпрацювання навичок роботи в колективі, для ефективного морально-психологічного забезпечення в ньому, адже якщо буде необхідність, то його знову призвуть до служби і він обов’язково буде з гордістю виконуватиме свій військовий обов’язок.

Також Дмитро неодноразово підкреслює, що у військовому колективі необхідно закладати правильні цінності і такі складові, як фізична підготовка, національні цінності поряд з морально-психологічною підготовкою, вони повинні бути в єдності, а також стати невід’ємною складовою в підготовці військовослужбовців. Щодо спорту, то він є надзвичайно важливий, адже саме культура фізичного виховання допомагає викорінювати у військовому колективі різноманітні негативні соціальні явища, підвищує дисципліну та сприяє здруженню колективу. Солдатів потрібно залучати до культури бігу. І такі посади як «офіцер-психолог» та «спорт інструктор» повинні бути в кожному військовому формуванні.

Ми пишаємося нашими студентами, та з впевненістю можемо сказати що саме за такими людьми майбутнє нашої країни.