Практика у накладанні турнікетів та здійсненні СЛР

Вітання!

20 червня 2023 р. для студентів Кафедри військової підготовки Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника начальник медичної служби ДФТГ ” Захід” Олег Басараб провів інформативне та практичне заняття з тактичної медицини.

Під час заняття було охарактеризовано різницю цивільної та військової медицини, розглянуто алгоритм надання допомоги у червоній, жовтій та зеленій зонах, склад аптечки, її використання та комплектування, порядок та особливості проведення серцево-легеневої реанімації, первинного та вторинного огляду, евакуації пораненого. Також майбутні офіцери попрактикувались у накладанні турнікетів однією (на руку) та двома руками (на ногу), а також здійсненні СЛР.

⠀На думку медика, навіть цивільне населення має володіти певними знаннями про долікарську допомогу. Люди можуть знаходитися під завалами, мати осколкові чи інші поранення, й інколи допомога є елементарною, але про неї не знають. Тактична допомога зводиться до чітких і деколи зовсім нескладних механізмів дії.