Цікаве: козацька піхота

⠀Вітання!

Чи знали ви?
Основу козацького війська складала піхота, озброєна ручною вогнепальною зброєю. Для збільшення скорострільності в бою козаки шикувалися кількома шеренгами.

Козаки першої шеренги вели вогонь, а задніх шеренг — заряджали зброю. Велика увага приділялася артилерії, яка підтримувала у бою дії піхоти. Перевагу надавали легким гарматам завдяки їх маневреності в бою.

⠀Козаки розробили власну тактику (організацію й ведення) бою:

🔹галас — козаки йшли до бою в довільному порядку, змішувалися з ворогом, і кожен запорожець демонстрував у бою власну хоробрість і військову майстерність;

🔹табір — військо рухалося похідним строєм у вигляді рухомої фортеці з кількох рядів возів, скріплених між собою ланцюгами. Із возів козаки обстрілювали ворога з гармат і рушниць. До бою піхота виходила з табору назовні, а потім поверталася під захист пересувних укріплень;

🔹самообкопування — засіб індивідуального захисту козаків від обстрілу під час бою.

⠀Крім піхоти козаки мали і кінноту, яка вела наступ так званою лавою: шикувалася півколом, атакуючи противника з флангів, з фронту і з тилу одночасно.

⠀Нечисленна козацька кіннота складалася з легкої кавалерії і використовувалась як допоміжне військо, головним завданням якого були розвідка, швидкі флангові атаки та переслідування ворога.

⠀Наполеон Бонапарт сказав: “Якщо б у мене були козаки — я завоював би весь світ!”
Сподіваємося, вам було цікаво. Продовження в наступних публікаціях!